Kako ubrzati rad WordPress web stranice

Kako ubrzati rad WordPress web stranice je dobro pitanje na koje dajemo odgovor u ovom kratkom vodiču. Uklanjanje neiskorištenih resursa je samo jedan od načina na koji ubrzavate rad vaše web stranice jer time poboljšavate korisničko iskustvo.

Kako-ubrzati-rad-WordPress-web-stranice
Kako-ubrzati-rad-WordPress-web-stranice

Naravno ovdje naglašavamo važnost brzine otvaranja web stranice koja je jedan od najvažnijih faktora za uspjeh bloga ili poslovne stranice. Zašto? Zato što je današnja internet populacija mnogo nestrpljivija od prethodnih. Sadašnji posjetitelji žele da im se web stanica odmah otvori kako bi pogledali ono što žele da kupe, pročitaju ili vide.

Uklanjanje neiskorištenih resursa

Uklanjanje neiskorištenih resursa poput emoji datoteka u WordPressu je samo jedan od koraka koji pomažu da se ubrza web stranica. Emoji datoteke crpe i vuku određenu količinu resursa čime se dijelom usporava rad web stranice. Ako niste od onog malog broja korisnika koji ih koriste onda savjetujemo da ih uklonite kako biste oslobodili prostor i olakšali rad web stranice.

Prije nego ih uklonite obavezno napravite sigurnosnu kopiju vaše web stranice kako biste bili sigurni da u slučaju nenamjerne pogreške ili neuspjelog uklanjanja emoji datoteka iz bilo kojeg drugog razloga web stranica i dalje će da radi.

Kako ukloniti emoji datoteke

Kako ukloniti emoji datoteke vrijeme je da vam u ovom kratkom vodiču pokažemo. Kako biste ubrzali rad web stranice emoji datoteke možete ukloniti na dva načina.

Prvi način je putem odgovarajućeg plugina koji je za administratore web stranica mnogo sigurniji jer većina održavatelja web stranica nema programersko iskustvo. Dok drugi način zahtjeva ubacivanje odgovarajućeg programerskog koda u “functions.php” datoteku za uređivanje.

Kako ubrzati rad WordPress web stranice, ispratite ove korake

Kako biste ubrzali rad WordPress web stranice uklanjanjem emoji datoteke putem plugina slijedite ove korake:

Prijavite se u vaš administracijski panel WordPress. Zatim idite na Plugin,te kliknite na Add New kako biste dodali novi plugin. U tražilicu unesite ime plugina. U ovom slučaju dodajte novi plugin “Disable Emojis” tako što ćete ga prvo instalirati a zatim aktivirati. Sa pluginom ćete automatski zaustaviti emoji datoteku.

Ubacivanje odgovarajućeg PHP koda za zaustavljanjem rada WordPress emoji datoteke

Drugi način je ubacivanje odgovarajućeg PHP koda koji se ubaci na dno “functions.php” datoteke za uređivanje. PHP kod trebao bi da izgleda ovako:

function remove_emoji_support remove_action ‘wp_head’

‘Print_emoji_detection_script’ 7 remove_action ‘wp_print_script’

‘Print_emoji_styles’ remove_action ‘admin_print_script’

‘Print_emoji_detection_script’ remove_action ‘admin_print_styles’

‘Print_emoji_styles’ remove_filter ‘the_content_feed’

‘wp_staticize_emoji’ remove_filter ‘comment_text_rss’

‘wp_staticize_emoji’ remove_filter ‘wp_mail’

‘wp_staticize_emoji_for_email’ ‘add action ‘init’

‘remove_emoji_support’

Napomena: Ako niste programer napominjemo da kod koristite na vlastitu odgovornost. U tom smislu nismo odgovorni ni na koji način za eventualne probleme koji se mogu pojaviti u radu web stranice uslijed pogrešnog unosa koda ili iz bilo kojeg drugog razloga, poznatog ili nepoznatog.

Savjetujemo da koristite plugin i da napravite obavezno sigurnosnu kopiju web stranice!

Ovim vodičem nadamo se da smo vam pomogli i da ste dobili korisne informacije.


Posted

in

by

Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *