5 Savjeta kako Odabrati Kvalitetan Hosting i Izabrati Savršeno Ime za Domenu

5 Savjeta kako Odabrati Kvalitetan Hosting i Izabrati Savršeno Ime za Domenu je informativni članak koji će vam pomoći da na pravilan način odaberete pouzdan hosting i da kroz brainstorming proces odaberete savršeno ime za domenu.

5 Savjeta kako Odabrati Kvalitetan Hosting i Izabrati Savršeno Ime za Domenu

Piše: Almir Đuhera

Kada se upustite u stvaranje web stranice prvo što ćete trebati uraditi je odabir domene koja će biti ime vaše web stranice,  a nakon toga učiniti i odabir kvalitetnog i pouzdanog pružatelja hosting usluge.

To su temelji vaše web stranice i njene online prisutnosti. Zato u ovom članku, istražit ćemo pet savjeta kako odabrati hosting i pronaći idealno ime za vašu domenu.

5 Savjeta kako Odabrati Kvalitetan Hosting i Izabrati Savršeno Ime za Domenu

1.Pravi hosting za vas je

Savršen hosting da se razumijemo ne postoji ali pravi za vas da, postoji. Kao što smo rekli već, hosting je sastavni dio temelja online prisutnosti web stranice zato kod odabira hostinga razmislite o sljedećim elementima koje ga čine.

Performanse Servera: Kvalitetan hosting nudi brze servere, što ubrzava učitavanje vaše web stranice.

Pouzdanost I Dostupnost: Hosting treba biti pouzdan, s visokom dostupnošću, kako biste izbjegli prekide u radu.

Podrška za domene: Provjerite podržava li hosting više domena ako planirate imati više web stranica. Obično svaki hosting ima svoje planove, tako da skuplji planovi obično nude i mogućnost hostinga za više web stranica.

Skabilnost: Hosting treba biti skabilan kako bi pratio rast vaše web stranice. Jer realno uvijek postoji mogućnost rasta vaše web stranice što opet naravno zavisi od mnogo drugih faktora.Ali imajte to u vidu.

Sigurnost: Uz pouzdan i siguran hosting vaši podaci će biti zaštićeni, kao i podaci vaših posjetitelja od mogućih prijetnji.

2.Pronađite Idealno Ime Za Domenu

Izbor imena mnogo je teži posao od odabira hostinga. Kada birate hosting imate definirane elemente na osnovu kojih možete imati jasnu sliku kakav hosting bi trebali da odaberete. Ali kod odabira imena domene vodite se na osnovu osjećaja, nečijeg savjeta ili možda čak vam neko ime onako slučajno zapadne za oko.


Aktuelno! >>> WordPress: Kreiranje Web Stranica Brzo I Kvalitetno!


Osobno volim proći kroz brainstorming proces gdje na papir stavljam sva moguća imena koja mi padnu na pamet u tom trenu. Nakon toga idem od jednog do drugog imena i sistemom eliminacije skračujem spisak dok ne dođem do tri zvučna, kratka, jasna i asocirajuća imena. Tek tada uključim osobe koje me podržavaju u proces odabira imena.

Izbor imena domene je ključan za prepoznatljivost i memorijabilnost vaše web stranice. Da bi posjetioci upamtili vašu web stranicu i lakše j prepoznali zato odvojite vrijeme za odabir domene prije negoli pođete u realizaciju kreiranja web stranice.

Web Stranica treba da ima svrhu, tako da kao vodič za odabir domene može biti i svrha, pa na primjer, ako vam je blog prioritet i izražavanje osobnih stavova, onda možete staviti vaše prezime. Također, možete povezati početna slova imena i prezimena, itd, itd.

No evo da navedemo par pokazatelja po kojima možete testirati ime domene i znati da li ste odabrali pravu:

Pronađite Idealno Ime Za Domenu

Budite kreativni: Kao što smo naveli pokušajte smisliti kroz brainstorming proces jedinstveno ime koje vibrira s vama i vašoj zamisli svrhe web stranice.

Istražite dostupnost: Kada odaberete ime obavezno provjerite dostupnost na hostingu kojeg ste odabrali ili na bilo kojem ako još niste odabrali hosting za vašu web stranicu.

Jasnost i Relevancija: Ime domene treba jasno komunicirati sadržaj vaše web stranice.

Kratkoća i Jednostavnost: Spomenuli smo već potrebu kratkoće imena zbog lakše pamtljivosti. Tako da savjetujemo da odaberete kratko i jasno ime za domenu.

Izbjegavajte specijalne simbole: Koristite samo slova, brojeve i crtice. Mada je vrlo poželjno da ime bude i bez crtica.

3.Razmislite o SEO

Kada kreirate ime domene pokušajte uključiti u ime domene i ključne riječi što je poželjno zbog poboljšanja SEO (Optimizacije za tražilice). Mada ne nužno.

4.Registrirajte domenu i konfigurirajte hosting

Nakon što ste odabrali savršeno ime domene i hosting po vašoj mjeri, vrijeme je za akciju. Ako je vaše ime domene dostupno registrirajte domenu ili uzmite plan koji odgovara vama a u ponudi je hosting kuće. Obično hosting poslužitelji imaju planove uz koje nude besplatne domene.  

5.Brinite o Sigurnosti

Nakon što ste postavili svoju web stranicu, briga o sigurnosti postaje ključna. Redovito ažurirajte CMS (Content Managmnt System) i dodatke, koristite SSLcertifikat za sigurnu komunikaciju i pratite sigurnosne upute hosting provajdera.

S ovih 5 ključnih savjeta, možete osigurati da odaberete pravi hosting i ime domene koji će pomoći vašoj wb stranici da zablista na internetu. Sada možete započeti putovanje prema izgradnji svoj online prisutnosti s povjerenjem i sigurnošću-

Sretno s kreiranjem web stranice i odabirom savršenog hostinga i domene.

Ako osjetite potrebu za pomoći pri odabiru hostinga i domene,  kao i kreiranja WordPress web stranice budite slobodni obratiti nam s putem kontakt forme, sa zadovoljstvom ćemo vam ponuditi punu podršku i pomoć na tom putu..   

Iskreno vaš, Altaj-Osobni asistent!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *